När betraktas det som för mycket stress

Att människor är stress påverkade varelser är inget nytt men däremot så är såklart inte för mycket stress speciellt bra. Alla individer är dessutom olika stresståliga. Alltså klarar vissa av väldigt mycket mer press samt stress medans andra inte klarar av mycket alls innan det blir för mycket för dem. Det är dessutom svårt att veta av hur mycket stress man faktiskt tål innan det har blivit för mycket. Dock så finns det en så kallad vägg som många brukar prata om när det kommer till stress. Har man nått så långt med stressen att man går in i väggen och har utmattningssyndrom så har man helt klart för mycket stress i sitt liv. Egentligen så har man för mycket stress i sitt liv innan man når dit då det krävs att man under en längre tid utsätts för den enorma stress samt press innan man formar sitt utmattningssyndrom. Som tidigare sagt så är alla olika och gränsen är därför olika för alla. Det som kan märkas av människorna i din omgivning när du varit under mycket stress under en längre tid är att din personlighet ändras. Nedan så förklaras utmattningssyndromet samt hur man vet om man är drabbad av det.

Utmattningssyndrom

Detta syndrom och dess symptom är något som smyger sig på stressade individer, det är vad som gör det så svårt att upptäcka det i tid. Det är vanligt att när man inser hur måendet faktiskt är så är skadan redan stor. Något som är vanligt för personer med utmattningssyndrom är att man är otroligt trött men man kan inte genom att vila eller sova bli av med den. Några av de andra symtomen är att man har svårigheter med minnet samt sömnen och dessutom kan man vanligen bli drabbad av hjärtklappning.

För att diagnostisera detta syndrom är det mycket vanligt att följa en lista med olika kriterier. Dessa kriterier är fem stycken och för att bli diagnostiserad med utmattningssyndromet behöver patienten uppfylla hela fem av de fem kriterierna.

Det första är att man ska ha haft både psykiska samt fysiska symtom som överensstämmer med utmattning under en tid på minst två veckor. Dessutom så måste det vara så att symtomen har utvecklats i följd av enstaka eller flertalet faktorer som är stressande under en tid på minimum sex månader.

Det andra är att patienten inte har någon som helst psykisk energi. Alltså finns ingen ork för det mesta eller något alls och återhämtningstiden psykiskt efter något är markant längre.

Det tredje kriteriet är att patienten upplevt minst fyra av de kommande symptomen när intill varje dag under en två veckors lång tid. Symptomen är:

  • Att man har svårigheter med minnet samt koncentrationen
  • Mycket dålig förmåga för att kunna arbeta under höga krav eller tidspress
  • Att vara känslomässigt instabil och mer irritabel
  • Svårigheter att sova
  • Att vara svag fysiskt och nästan alltid vara trött
  • Uppleva några av dessa fysiska symptom, hjärtklappning, värk, bröstsmärtor, yrsel, tarm- och magproblem eller ljudkänslighet.

Det fjärde kriteriet är att man har ett väldigt tydligt lidande när det kommer till funktionen i arbete samt sociala situationer. Man klarar ej av att leva och fungera bland medmänniskor som vanligt.

Det femte och kanske bland det viktigare kriteriet är att symptomen ej beror på substanser eller tidigare sjukdom eller skador.

Relaterade inlägg

Hantera stressHantera stress

I dagens samhälle känner sig många stressade. Alla blir ibland stressade vilket är en del av livet då stressiga situationer kan förekomma för alla människor. Les Mer