Hitta knep som fungerar

Har du ofta en känsla av att du behöver adrenalin i ditt liv. Vare sig det är på gymmet, i ditt privatliv, eller när du arbetar? Det här är någonting som du behöver se efter. Du behöver fråga dig själv hur ditt liv går och i vilken riktning du är på väg. Vad som ofta händer med de personerna som söker adrenalin är att de hoppar från en aktivitet till en annan, från en uppgift till en annan, från arbetsplatsen till gymmet. Hur är det för din familj och dina vänner att vara kring en sådan speciell person? Inte särskilt roligt alls, framför allt när du väl kraschar. Vilket du oundvikligen kommer att göra. Det här beror ofta på att man har svårt att skilja på sitt privatliv och sitt arbetsliv. Men som tur är finns det flera sätt som man kan lära sig att undvika att hamna i den här fällan.

Fundera över din pension

Vissa människor arbetar hela tiden. Varje dag. Dygnet runt. Framför allt om de är självanställda. Men vad händer om arbetet är det ända de har? Och att de en dag förlorar sitt arbete eller att sitt företag går i konkurs? Det är enkelt att underskatta svårigheterna om att lägga sitt arbete åt sidan. Men det är en god idé att fundera över vad man skulle göra om man inte längre hade något arbete. Du behöver helt enkelt fler intressen i ditt liv än bara ditt arbete. Någonting som du tycker är kul. Det spelar ingen roll om det är att samla på hockeykort eller att spela tv-spel. Vi alla behöver intressen vid sidan om vårt arbete för att kunna släppa vår arbetsplats när dagen har tagit slut.  

Få dem att vänta

Ett annat sätt att undvika att bli utbränd på jobbet är att undvika att vara i situationer där man ständigt är tillgänglig. Få det förstått för dina kollegor att du kommer att svara på e-post inom 24 eller 48 timmar. Så länge personer vet att du kommer att svara så stör det sällan någon. Men att skicka ett SMS är någonting annat. Får du ett SMS förväntar sig personen att få tillbaka ett relativt snabbt svar. Men kom ihåg vad du alltid kan göra: nämligen säga nej. Det är okej att berätta för dina kollegor att du inte alltid kommer att vara ständigt tillgänglig utanför dina ordinarie arbetstimmar.

Bestäm dina egna regler

Du behöver hitta ett sätt som balanserar ut skiljelinjen mellan en arbetsdag och din fritid. Alla måsten som du tror att du behöver göra finns egentligen inte. Men vi kan vittna om ett generationsskifte i hur vi tänker kring vårt arbete. De som är födda efter 1980-talet har i en allt högre utsträckning en benägenhet att sudda ut linjerna mellan arbete och fritid. Vissa tycker också att de borde kunna bestämma själv vilka arbetstimmar de vill arbeta. För vissa involverar det här virtuella möten via Skype snarare än riktiga möten. Möjligheten att arbeta hemifrån när du verkligen vill och andra knep för att hitta någonting som fungerar för dig är något att diskutera med din chef.

Relaterade inlägg