Bli produktivare på jobbet

Märker du ofta av att din arbetsdag inte räcker till? Du börjar varje dag med att planera vad du behöver göra och märker snart att det finns så mycket att göra. Du blir distraherad, fokuserar på lågprioriterade arbetsuppgifter och skjuter upp ditt arbete. Så hur kan du ta kontroll av din tid? Det finns flera lösningar kring hur du kan arbeta för att bli mer produktiv på din arbetsplats och i den här artikeln skriver vi kring ett par saker du kan tänka på.

Tre grundläggande fundament

Alla arbetare och alla arbetsdagar är unika. Med allt fler företag och anställda som går ifrån en traditionell arbetsdag mellan 9–5 så visar det sig hur vi enklast gör vår arbetsdag så bra som möjligt. Och hur mycket det skiljer sig mellan vad en bra arbetsdag är för en person, och hur en annan person kan tycka att den arbetsmetoden inte är bra alls. Men det finns vissa grundläggande fundament att tänka på som stämmer för alla. Ett av dem är att förändring tar tid. Om du har arbetat efter samma sätt under flera år så kan det ta lång tid innan du märker av en stor förändring i hur du arbetar om du byter ut dina gamla metoder och verktyg. Men det betyder inte att det inte kommer att fungera så fortsätt efter vad du redan i förväg har tänkt ut. Ta också ansvar för ditt arbete vare sig det handlar om att komma i tid till dina möten eller att sätta en deadline för dig själv. Kom också ihåg att förlåta dig själv om det inte går precis som du tänkte att det skulle.

En sak i taget

Är du en person som tror att du kan få massor av arbete gjort om du fokuserar på flera arbetsuppgifter samtidigt? Då bör du tänka om. Försök att ringa en kollega samtidigt som du e-mailar en annan och vid sidan om det skriver något på Facebook. Det kanske känns som att du är produktiv men du kommer förmodligen inte få något av det gjort särskilt effektivt. Nu har vi alla människor en viss begränsad förmåga att fokusera på olika uppgifter. Antalet tankar och minnen vi kan hålla i schack under en given tid är helt enkelt begränsat. Därför kanske du tror att du har en större förmåga att arbeta med flera uppgifter samtidigt än vad du egentligen har.

Lär dig av dina misstag

Du vill inte vara personen på kontoret som aldrig lär sig av sina misstag och samtidigt alltid skyller alla problem på sina kollegor. Du vill istället vara personen som lär sig av sina misstag och vid sidan om det tar ansvar för sina handlingar. Det är en person som människor ser upp till och respekterar. Samtidigt som du kan vara trygg i att du alltid gör rätt för dig. Det är något dina chefer kommer att se och uppmärksamma varför det är viktigt att du behandlar den här punkten med respekt.  Du kommer snart att se hur det blir bättre för dig.

Relaterade inlägg