Att undvika vid jobbintervju

Att gå på jobbintervju gör vi nog alla minst en gång i livet, oftast fler. Det kan vara den mest skrämmande upplevelsen för många eftersom man kan känna sig totalt utlämnad. Dessutom försöker han hela tiden tänka vad man tror att den som intervjuar vill att man ska svara.

Men ibland är det bästa att bara slappna av och vara ärligt, även om det finns saker man bör undvika, de ska jag tipsa om strax.Efter att ha jobbat som rekryterare vid ett stort företag i många år så tror jag mig ha en hel del att faktiskt tipsa om. Jag har ju då suttit på andra sidan intervjubordet och sett människor lyckas eller i en del fall totalt misslyckats.

Förbered dig

Man kan säga att A och O är verkligen att förbereda sig. Läs på mycket om företaget och om du känner någon som jobbar där sedan innan så prata gärna med denna person. Kanske kan han eller hon ge dig några tips om vad som uppskattas och inte, vilken slags kultur som råder vid företaget och kanske till och med hur den som ska intervjua är som person. Får man veta såna saker så kan det vara lättare att klä sig rätt och att veta vilken nivå man ska lägga på sitt snack. Till exempel om rekryteraren är totalt humorlös så kanske det inte är läge att försöka skämta men om det är en rolig prick så kanske man kan ta ut svängarna lite.Låt oss säga att du får veta att företagsrepresentanten gillar att spela golf, kanske du gör det också? Då kan du ju gärna smyga in samtalet på något sånt under intervjun så att ni har något gemensamt. Att på något sätt imponera och göra sig ihågkommen är bra. Att göra det där lilla extra så att de väl kommer ihåg dig. Kanske är det en tjänst som cafépersonal du söker? Då kan det ju vara en rolig grej att komma med ett kakfat med några av dina favoritkakor som du bakat. Lite i de banorna kan man tänka. Saker att undvika då. Underlåtenhet att förbereda – Det är viktigt att studera detaljerad information om företaget där du söker så att du är redo att prata om hur dina färdigheter passar bra för sin verksamhet. För att sticka ut från massan gör tillräckligt med forskning för att kunna diskutera företagets senaste fusion eller nya affärsmodell. Det visar verkligen din passion för den specifika rollen och företaget.

Förbered dig
Förbered dig

För dig

Tänk på kroppsspråket eftersom kommunikation handlar om mer än ord. Det är viktigt att få ögonkontakt medan du lyssnar och talar, att du erbjuder ett starkt handslag och att du sitter med god hållning. Ljug aldrig. När företaget upptäcker sanningen kommer du omedelbart att diskvalificeras från jobbet och troligtvis alla framtida möjligheter.Välj rätt kläder. Vi vet alla att det är fel att bedöma en bok efter omslaget – men intervjuare gör ofta just det. Gör inte ett dåligt intryck redan innan du ens presenterat dig.Kom inte för sent. Att komma minst tio minuter tidigare tjänar två syften. Det bevisar att du är organiserad, pålitlig och ivrig. Det låter dig också ta lite tid att förbereda dig själv, använda toaletten och förbereda dig för den kommande konversationen. Att komma en halvtimme innan dock har motsatt effekt, då kan det stressa eller irritera arbetsgivaren.Sälj inte dig själv för aggressivt. Skryt inte, var inte arrogant och försök inte att dominera konversationen.

Ingen mobil

Lägg undan mobilen. Även om du bara kollar vad klockan är på din mobiltelefon så är det oförskämt. Du kanske är van vid att göra anteckningar på din telefon, men i en jobbintervju, använd istället en penna och en pappers anteckningsbok.Om du får frågan vad du helst gör på din fritid så kanske det passar bättre att du säger att du gärna vistas ute i skog och mark istället för att säga att du föredrar att ligga i soffan hela kvällarna och spela sudoku eller röd och svart, även om det faktiskt är det du föredrar. Ditt spelintresse kan det finnas tillfällen att berätta om vid senare tillfälle, när du redan är anställd.

Ingen mobil
Ingen mobil

Ingenting avslöjar en dålig attityd som överdrivet kritisera dina nuvarande eller tidigare arbetsgivare. Din intervjuare undrar omedelbart om du skulle prata om henne och hennes företag på det sättet om hon anlitade dig.Att använda en vänlig ton är trevligt, men det är viktigt att inte gå över gränsen genom att dela för mycket personlig information. Kom ihåg att du aldrig vet hur den person som sitter mittemot dig kommer att reagera på en berättelse om dina helger. Du får bara begränsad tid med intervjuaren, så håll dig fokuserad på dina professionella prestationer och företagets behov. Slutligen, du bör vara beredd att prata om dina löneförväntningar om intervjuaren tar upp ämnet. Lycka till nu!

Relaterade inlägg