Att koppla av från jobbet

Tidigare det här året cirkulerade det rykten om att fransk lag förbjöd anställda från att kolla sin jobbmejl efter klockan 18.00. Det här var inte sant men det vittnade om bilden om Frankrike som ett land där arbetarrättigheterna är många och där man gärna tar en lång lunch, fem-dagars helger samtidigt som man arbetar på nätterna. Men kanske borde det finnas en lag för anställda mot att kolla sin jobbmejl? Men vad som är intressant i diskussionen är kring hur man kan distansera sig från sitt arbete efter dagen har tagit slut för att enklast hitta en balans mellan arbete och fritid. I den här artikeln kommer vi att tipsa dig om vad du kan göra för att kunna släppa arbetet efter du har slutat för dagen.

Säg bara nej

Om du är tillgänglig till din boss 24 timmar om dygnet så är det – med alls respekt – en arbetsplats som inte är okej. Och om du är en person vars resultat ses över, försök att samla kraften i att säga nej. Om du är en person som tenderar att säga ja när någon ber dig att göra någonting utöver dina ordinarie arbetsuppgifter, svara då inte på en gång. Be att få återkomma och fundera sedan vad det kommer att innebära för dig under din arbetsvecka. Om du sedan beslutar dig för att säga ja, så är det helt okej, men då har du lagt ner en tanke på att besluta dig över det. Men om du vill säga nej, så säg nej. Du behöver inte ge ursäkter, vara otrevlig. Faktum är att när du blir ombedd att göra för mycket på din arbetsplats så är det din skyldighet att säga nej.

Arbeta smartare, inte hårdare

Det finns en idé kring att man bör arbeta mer och sova mindre. I det resonemanget använder man gärna Margaret Thatcher som exempel. Hon behövde endast fyra timmars sömn varje natt och se vad hon gjorde för sitt land. Nu för tiden kallar man det att hacka sin sömn – genom att lära den att man behöver mindre sömn så anpassar sig till slut sin kropp efter sin nya dygnsrytm. Men det här är helt fel, enligt nya studier. Idén kring att arbeta mer, och sova mindre, tenderar att fokusera för mycket på antalet timmar du arbetar. Istället är vad som är intressant hur effektivt du arbetar under den tiden du jobbar.

Arbeta mer effektivt

Säg att du har möjlighet att genomföra 10 timmars arbete på endast 5 timmar. Då har du sparat massor med tid. Så istället för att försöka hacka din kropp till att sova mindre för att ha mer tid till att arbeta, försök hitta alternativ i dina arbetsrutiner som får dig att hinna med det du ska under den tiden du arbetar. Du kommer också ha mer energi och orka mycket mer under den tiden du arbetar om du gör det på ett smartare sätt. Det här var bara några tips kring vad du kan göra för att få en bättre arbetsdag. Så lycka till med att applicera dessa i ditt liv.

Relaterade inlägg